Hva er en rashguard ?

Hva er en rashguard ?

Posted by Tore Bani Sereba on


rashguard for grappling bjj og mma fra comat corner norge

Hva er en rashguard ?

Mange som trener grappling/bakkekamp lærer allerede første trening at skrubbsår er noe man pådrar seg rimelig raskt. Enten man vil det eller ikke.

Nye gyms kan ha gode matter som forhindrer skrubbsår/brannsår til en viss grad, men det å komme helt unna er umulig. Man merker ofte ikke at man har fått et skrubbsår før man får seg en uhyggelig overraskelse i dusjen etterpå. Jeg husker min aller første MMA trening med grappling. Jeg hadde shorts og t-shorte på meg. Totalt uvitende om at dusjen etter trening ble noe mer smertefull enn jeg hadde forutsett. 

En rashguard kommer i flere varianter og fasonger. Man får både rashguard til overkropp og bein. Litt avhengig av hva man trener og hvordan man trener kan behovet være forskjellig.


combat corner rashguard til MMA, BJJ og grappling


I noen tilfeller har folk også pådratt seg betennelse på grunn av brannsår og skrubbsår. Dette er både kjedelig og unødvendig. En god rashguard er med på å forhindre dette! 

Mine aller første MMA treninger for flere år siden pådro jeg meg mye brannsår på overkropp som følge av at albuer og diverse ble gnidd mot matta gjentatte ganger. Det gjør ikke så vondt der og da, men det svir godt når man skal dusje eller sove etter trening.

 

Er det forskjell på en god og dårlig rashguard?

Ja absolutt! Det finnes mange billige varianter man kan kjøpe på ebay og fra kinasider. Man erfarer raskt at disse både sitter dårlig i passform, samt at kvaliteten er så som så. Det er kjedelig å kaste rashguarden til vask for så å finne ut at den har krympet to størrelser eller revnet opp. Når man først skal investere i en rashguard er det fornuftig å kjøpe noe av kvalitet. Dette gjelder for så vidt alt av kampsportutstyr. Det billigste er sjeldent det beste, men det er heller ikke nødvendig å kjøpe det dyreste alltid.

Rashguards av lav kvalitet har ofte en dårlig passform. Særlig rashguards for overkropp har passform mye å si. Har rashguarden dårlig passform glir den opp over mage og rygg, og du befinner deg plutselig i en grapplingsituasjon med halve magen dinglende ut av rashguarden.

En annen fordel med rashguard er at den gir kompresjon. Kompresjon bidrar til bedre blodgjennomstrømming og sirkulasjon i kroppen når man trener. En rashguard av lav kvalitet bidrar ingen ting kompresjonsmessig.

bjj og grappling kampsportutstyr

 

Jeg er nybegynner, trenger jeg en rashguard?

En rashguard er godt å ha. Særlig hvis man driver med MMA eller andre grapplingsporter. I MMA trenes det mye på bakkekamp da dette er et stort aspekt i sporten. Skrubbsår og brannsår er ikke skader som bør sette deg på sidelinja, men det er heller ikke godt å gå rundt med. Skal man drive med en del grappling er det absolutt verdt å investere i. Erfarne utøvere kan bekrefte dette.


De negative sidene ved å ikke bruke rashguard

Ved å ikke bruke rashguard får man langt flere skrubbsår og kutt enn om man skulle ha brukt rashguard. Dette har flere ulemper enn man kanskje skulle trodd. Et skrubbsår i seg selv høres ikke vondt ut, men det kan faktisk lede til en ganske så ekkel infeksjon. På en grapplingmatte er det millioner av bakterier som smiler og sier ja takk når muligheten for å infiltrere et brannsår byr seg. Et åpent sår er utrolig sårbart for en bakterieinfeksjon, og det kan faktisk bli langt styggere enn man skulle trodd. Det har til og med vært tilfeller hvor kjente UFC fightere har måtte avlyse eller blitt påvirket inn mot kamper på grunn av å ha pådratt seg stafylokokker. Dette unngår man dersom man bruker en god rashguard. 

bjj grappling og kampsport utstyr norge

Combat Corner sine rashguards er laget av høy kvalitet og har god passform for de aller fleste kroppsfigurer. Kvaliteten er utformet for å fungere godt til grappling slik at du skal unngå skrubbsår.

← Older Post Newer Post →

Comment

  • Har både rashguard og grappling tights fra combat corner og her veldig fornøyd. God kvalitet og sitter veldig godt på kroppen. Hvis det er noe å sette fingeren på så er det at tightsen gjerne skulle vært litt tightsen i bein, men det kan være pga mine spinkle legger. 10/10 ??

    Joachim Bach on

Leave a comment

Artikler

RSS
European Games med Skogheim

European Games med Skogheim

Det er fredag kveld, klokken er 21:50 og Martin har akkurat kommet seg ut av bokseringen etter første kamp i det som kalles European Games....

Norgesmester fighter i Thailand (igjen)

Norgesmester fighter i Thailand (igjen)

Oliver-Mathias Kongsgård Hansen er på plass i Thailand igjen.  Den unge norgesmesteren i thaiboksing fikk nylig tildelt OL stipend av Olympiatoppen. Etter gull og medaljer...