Hvordan velger jeg riktig BJJ gi ?

Hvordan velger jeg riktig BJJ gi ?

Posted by Tore Bani Sereba on

Hvordan velger jeg riktig BJJ gi ?

Hvis du er ny til Jiu Jitsu så kan det være litt forvirrende når man skal velge seg en gi, med diverse "fancy" navn på veve i stoffet, alle de forskjellige størrelsene, A1, A2, A2H osv plus at det i tillegg finnes utallige måter å sy drakten på, noen er mer baggy en andre, noen er "pre shrunk" og noen er "slim fit"  Hva du trenger er avhengig av din kroppstype, ditt budsjett og dine personlige preferanser. 

1. Forskjellige typer "weave"

En av de første detaljene som forteller deg om drakten er hva slags "weave" som er valgt. Vevet påvirker vekt, styrken av gi`en og hvor luftig den er.  Her er noen typiske veve med beskrivelser  

"Single Weave" 

Dette er som regel en av de billigere stoffene som produseres, "single weave" fungerer bra på en varm sommer dag da det er ett ganske tynt og lett stoff. Det noe tynnere designet gjør det mye enklere for motstanderen din å ta tak i deg. Som regel veier disse mellom 300 - 550g og er ikke så veldig robuste. 

"Double Weave"

Double weave er akkurat det navnet tilsier, her dobler de opp en "single weave" Denne type veve har vært populær lenge på grunn av robustheten, tykkelsen på stoffet og tyngden. Med tykkere stoff så blir det vanskeligere å få tak i deg, det kjipe med dobbel veve er at den holder på varmen og kan i tillegg være litt røff på huden. Denne type gi er tyngre en vanlig å anbefales derfor ikke for konkurranse da man alltid veies inn med drakten på. 

"Gold Weave"

Gold weave er midt i mellom singel weave og dobbel weave. Dette er ett relativt lett stoff som pleier veie mellom 550-1050g, selv om "gold weave" veier noe mindre så er det minst like sterk og robust som en "double weave"

"Pearl Weave"

Dette er det vanligste stoffet som blir brukt i lettvekts drakter, stoffet er ekstremt robust men også like lett som en "single weave" Som regel er dette ett godt og mykt stoff som veier fra 350-550g. Pearl weave gir også bedre tilgang til luft og stoffet føles veldig lett når man ruller. Det som er spesielt med dette stoffet er hvor tett vevet er, pga det tetta vevet så vil man oppleve mindre krymping av gi`en etter vask. 

BJJ gi norge, Combat Corner jiu jitsu drakt

 

 "Ripstop Weave"

Ripstop er det letteste og tynneste stoffet som brukes på BJJ drakter, som regel brukes dette stoffet på gi bukser og lapel. Men flere produsenter har nå begynt og bruke dette stoffet på BJJ jakker for å forsterke utsatte områder. Det spesielle med ripstop bortsett fra at det er ultra lett er at det er designet for å stanse hull og revninger før de sprer seg gjennom vevet. Dessverre så er dette stoffet mye lettere for din motstander å ta tak i (jo mindre du velger en slim line gi) Her er vevet veldig tett, dette gir ikke så mye rom for lufting . Det som er ekstra kult med dette stoffet er at det blir litt glattere med svette, noe som kan hjelpe deg skli ut av vanskelige situasjoner. 

bjj gi norge combat corner norge jiu jitsu norge mma

 

2. Størrelse og passform 

BJJ størrelser går som regel fra A0 til A6 (A står for "adult") Noen merker tilbyr forskjellige variasjoner på de vanlige størrelsene som lar deg velge enten litt lengre eller kortere gi. Vanlige variasjoner på de standard størrelsene er L (for lang), S (for short) og H (for heavy) , disse bokstavene legges til på slutten av de vanlige størrelsene, for eksempel A2L eller A1H.

Under har vi lagt ved ett ganske standard overblikk av de forskjellige størrelsene. Husk at størrelser varierer fra merke til merke.

  • A0 - 1,52m/1,62m – 43kg / 63,5kg 

  • A1 - 1,62m/1,72m – 56,7kg / 77,1kg 

  • A2 - 1,72m/1,83m – 73kg / 85kg 

  • A3 - 1.83m/1,90m – 86kg / 103 

  • A4 - 1,90m/2,00m – 100kg / 122kg 

  • A5 - Over 1,92m  - 115kg+ 

Under er størrelsesguiden til BJJ Life, de har en mye smalere passform. 

BJJ Gi størrelses guide Combat Corner norge Brasiliansk jiu jitsu adcc

Som man ser tydelig her så er det forskjell fra merke til merke, ofte kan det komme en helt ny størrelses guide når samme merke kommer med en ny gi. Sjekk alltid størrelsesguiden nøye før du kjøper deg en ny gi. Dersom du ligger midt imellom to størrelser så anbefales det å velge den øvrige størrelsen, du kan alltids krympe gi`en i vask. 

 

Tettsitende gi

Denne type gi er perfekt for de som er litt mer atletisk bygd, fordelen med en tettsittende gi er at den som regel er mye vanskeligere for din motstander å ta tak i , hvis du finner riktig størrelse så kan det kjennes ut som om du har fått deg en skreddersydd BJJ gi . Tettsittende drakter gir deg mer bevegelighet på matta og som regel er de laget av tynt og lett materiale. Den smalere skjæringen er ofte ett populært valg for konkurranser. Vær nøye ved valg av gi for konkurranse da en litt for trang gi er litt i gråsonen når det gjelder lovligheten, har du riktig størrelse skal det ikke være noe problem, men er drakten din "tettsittende" og i tillegg litt for liten så er det ikke sikkert den godkjennes for konkurranse av IBJJF, så vær sikker på at du velger riktig størrelse. 

Les mer om gi reglementet til IBJJF her

 bjj norge combat corner jiu jitsu kampsport

 

Vanlig "Classic cut"

Hvis du foretrekker en litt mer romslig gi så er definitivt dette noe for deg. Denne type skjæring er ganske vanlig på de aller fleste merker og er langt innenfor rammeverket til IBJJF.  En "classic cut" gi er mye løsere og kommer i mange varianter. 

bjj gi norge Combat corner norge kampsportutstyr

 3. Kragen / Lapel

Ett annet viktig element å ta i betraktning ved valg av BJJ gi er kragen. En tykk krage gjør det enda litt vanskeligere for din motstander å få grep og kontrollere overkroppen din. Kragen kan bli veldig ukomfortabel om den er laget av feil materiale, det beste materiale for en BJJ krage er "plastpolymer" eller EVA . Dette materiale hjelper også gi`en tørke fortere, tykke områder som ved lapel kan ofte ta lang tid å tørke hvis de er laget av feil materiale. Derfor kan det være lurt og se etter EVA fylt krage ved valg av gi. 

 

 

4. Farge og design 

I det siste så har gi`ene blitt mer en bare ett praktisk verktøy som brukes til å submitte motstanderen din, gi`en har blitt en liten "fashion statement" . Og som de sier når det gjelder mote

"beauty is in the eye of the beholder"

Jeg liker personlig å ha en litt enkel og "clean look" Jeg holder meg som regel til de svarte og hvite gi`ene med klassisk skjæring. En "plain" gi gir deg muligheten til a legge til en klubb logo eller noen morsome patches.

IBJJF reglene tillater kun 3 farger til konkurransebruk, hvit, svart og blå.

Vi gleder oss til de løsner opp på disse reglene og ser fram til den dagen man kan konkurrere i en lysgrønn Hulk gi :) 

Om du er klar for din drømme gi så klikk her nå 

← Older Post Newer Post →

Leave a comment

Artikler

RSS
European Games med Skogheim

European Games med Skogheim

Det er fredag kveld, klokken er 21:50 og Martin har akkurat kommet seg ut av bokseringen etter første kamp i det som kalles European Games....

Norgesmester fighter i Thailand (igjen)

Norgesmester fighter i Thailand (igjen)

Oliver-Mathias Kongsgård Hansen er på plass i Thailand igjen.  Den unge norgesmesteren i thaiboksing fikk nylig tildelt OL stipend av Olympiatoppen. Etter gull og medaljer...