Fem måter å bli bedre i Thaiboksing

Fem måter å bli bedre i Thaiboksing

Skrevet av Balder Holsæter den

Fem måter å bli bedre i Thaiboksing

 

Thaiboksing er en av basene i moderne MMA . Det er Thailands national sport og har i århundrer vært en essensiell del av treningen til det thailandske militære. Thaiboksing ble anerkjent som en sport tidlig på nitten hundre tallet men det var ikke før sent på åtti tallet at Thaiboksing virkelig ble stort rundt i verden. Vestlige kickboksere begynte å reise til Thailand, med bakgrunner i alt fra boksing til Karate. Det høyeste nivået av thaiboksing vi ser i dag bærer preg av mange stilarter.

 Sportens innflytelse har vokst enormt. Det spiller ingen rolle om det var MMA, Kickboksing eller Thaiboksing rett ut av Lumpinee Stadium som gjorde deg Interessert i å lære. Her er noen tips som kan hjelpe deg å forbedre Thaiboksingen din.

Drilling

Det er en grunn til at militæret putter hver soldat gjennom en rekke repetitive kamp øvelser. Det er en grunn til at alle mestere står i timesvis og kjører den samme kombinasjonen på boksesekk.Det er en grunn til at Bruce Lee var bekymret for han som øvde på ett spark ti tusen ganger og ikke omvendt

 Tenk på det sånn her. Viss dørklokken ringer å du må opp av sofaen for å åpne døren så tenker du ikke gjennom hvordan du kommer deg opp av sofaen, du bare reiser deg uten å tenke over det. 

Det er fordi du har reist deg fra sofaen utallige ganger og ikke trenger å tenke på hvordan du gjør det lenger.

Etter å ha slått ett slag nokk ganger, blir det like naturlig som å reise seg fra sofaen.

 Når man ikke trenger å tenke over teknikkene man bruker tar muskel minne over. Å da kan man tenke på å finne åpninger og lage en strategi i stede for å tenke på teknikken på hvert spark og hvert slag man kaster.

Viss teknikkene man utfører går automatisk blir teknikken bedre og tankene blir klarere. Desto mindre tenking desto bedre.

 Drilling er den beste måten å få automatikk i teknikkene dine. Så med en god boksesekk og riktig utstyr kan du legge ned repetisjonene du trenger.

 Tren som du slåss

Først må du spørre deg selv hvorfor du trener Thaiboksing. Viss det for å en gang gå kamp i Thailand vil treningen din bli strukturert helt annerledes enn en som trener thaiboksing for å bruke det i MMA, eller til selvforsvar. Viss du har planer om å gå proff kamp en dag burde treningen være basert på samme runde tider som i kamp. En MMA fighter burde trene intervaller på fem fem minutters runder med ett minutt pause mellom rundene. En bokser burde trene tolv tre minutters runder med ett minutts hvile. Kickboksere og Thaiboksere burde trene fem tre minutters runder med ett minutts hvile. Det handler om å optimalisere kroppen for å få mest mulig ut av rundetiden.

På toppen av karrieren sparret George St. Pierre aldri mer enn fem fem minutters runder. Noen vil argumentere for att man burde holde på lenger enn det. Kondisjon er viktig men på ett punkt må man redusere marginal produktivitet. Kondisjon blir aldri viktigere en evnen til å bruke den i løpet av runde tidene. Det er ingen som bryr seg om du har masse energi igjen når kampen er ferdig viss du har tapt alle rundene 

Skriv det ned

En av de letteste måtene å bli bedre i nesten hva som helst. Å sette kortsiktige mål er en bra måte å vise målrettet og oppnåelig progresjon. En av de enkleste kortsiktige målene for Thaiboksing er å telle repetisjoner per runde. Du kan gjøre det både med enkelt teknikker og enkle kombinasjoner. Du kan for eksempel telle hvor mange hvor mange harde kroppspark du klarer å gjøre med bra teknikk hver runde. Skriv antallet ned og følg progresjonen din mot målet du har satt deg.

Etterhvert kan du utvide øvelsen med mere avanserte kombinasjoner satt sammen av de teknikkene og enkle kombinasjonene du startet med. Skriv ned hvor mange kombinasjoner du klarer per runde og du vil oppleve å få mere flyt og automatikk i kombinasjonene dine. 

Ta notater. Noter hva treneren din lærer bort om teknikk og teori. Noter hvilke feil du gjør og fiks dem. Noter hva du blir treffet med i sparring. Ta notater basert på stilene til de du trener med og hvordan du skal håndtere de ulike stilene. Skriv det ned. Ta noen minutter før hver trening til å lese gjennom notatene  så kommer du til å forbedre deg på de områdene som er viktigst for deg.

Tre sparrings partnere

Alle klubber har sine egne holdninger til sparring. Hos noen tar det måneder før du får sparre og hos andre kan du begynne så fort du har signert medlemskaps kontrakten. Det kan være en både spennende og skummel den første gangen. Det vil ofte være litt vondt også. Pass på at du skaffer deg be thaiboksing utstyr. Gode Boksehansker og leggbeskyttere.

 Nøkkelen til å få mest mulig ut av av sparringen er å ha de riktige partnerne. Du har kanskje mer enn tre sparringspartnere men vi anbefaler deg å ha minst en av de tre partnerene under.

 Veteranen. Du trenger noen å lære av, med nokk kontroll til å ikke skade deg. Denne partneren er noen du vet er bedre enn deg. De har kanskje mer erfaring, bedre fysikk eller bare en stil som er vanskelig for deg. Han kommer til å lære deg forsvar og bra overlevelses instinkt. 

 Rivalen. Den andre partneren er en person rundt ditt nivå. En runde med han kan gå begge veier hver gang. En agent Smith til din neo. Denne personen er ett fantastisk referanse punkt for å se utviklingen din over tid.  

Selvtillit boosteren. Den tredje partneren er en som er dårligere enn deg selv, men fortsatt en utfordring. Denne partneren er ikke en boksesekk, den er ment til å hjelpe deg å jobbe på med nye ideer, å forbedre svakhetene dine og hjelpe deg må tenke bedre under sparring, samtidig som du fortsatt må prøve for å slå han. Når du begynner å trene vil det være vanskelig å finne denne partneren. De fleste på gymmet vil kunne banke deg lett men er snille nokk til å ikke gjøre det. Bare fortsett å trene å få bank en gang iblant. 

Finn rollemodeller og studer film

Det siste gode råde jeg kan gi noen som ønsker å bli gode i Thaiboksing eller annen kampsport er å se mange kamper og fokuser på teknikkene. Skaff deg stor kunnskap om utøverne og historien til sporten din. Put deg selv i de samme situasjonene som du ser i kampene. Dette krever visualisering og tanke eksperimentering, dette er en del av treningen din du gjør hjemme. 

Sparring forandrer måten du ser en kamp på. Det forandrer perspektivet ditt. Hver kamp blir en gåte å løse og en erfaring å lære av. Du kan se teknikker og kombinasjoner, og nye versjoner av tradisjonelle stiler som du kan stjele og prøve selv

Finn en utøver med en stil du liker og etterlign den. Enten mens du skyggebokser eller når du sparrer. Du vet ikke hvilke teknikker som passer for deg før du prøver de.

Thaiboksing kan være en tøff og givende reise. Bruk det som funker for deg og glem det som ikke funker. Den.  Eneste måten å bli en bedre Thaibokser er å trene. Vi har gitt deg noen gode tips på hvordan du kan trene effektivt, men det beste du kan gjøre for deg selv som utøver er å gå kamper. Enten det er i sparring eller på pads, å øve på teknikken din vil gjøre deg bedre. 

 

 

← Eldre innlegg Nyere innlegg →

Legg igjen en kommentar

Artikler

RSS
European Games med Skogheim

European Games med Skogheim

Det er fredag kveld, klokken er 21:50 og Martin har akkurat kommet seg ut av bokseringen etter første kamp i det som kalles European Games....

Norgesmester fighter i Thailand (igjen)

Norgesmester fighter i Thailand (igjen)

Oliver-Mathias Kongsgård Hansen er på plass i Thailand igjen.  Den unge norgesmesteren i thaiboksing fikk nylig tildelt OL stipend av Olympiatoppen. Etter gull og medaljer...